Saturday, September 15, 2012

KAWAN, TEMAN & SAHABAT?


Kawan, teman dan sahabat adalah tiga perkataan yang mempunyai persamaan. Setelah mencari dan menelaah sedikit sebanyak blog-blog yang menulis tentang perkara ini, maka secara ringkasnya saya boleh menyimpulkan bahawa rata-rata mereka berpendirian dan berpendapat:Kawan = boleh didapati di mana-mana, tidak teguh hubungannya, hanya bersifat luaran, paling ramai dan juga. Kawan ialah seorang yang boleh berkongsi lebih dari satu perkara seperti minat, hobi, perasaan, perjuangan dan sebagainya biarpun bukan dari organisasi yang sama. Kawan ialah orang yang selalu berinteraksi dengan kita dan mengenali beberapa fakta peribadi mengenainya.


Teman = hubungan rapat, lebih teguh berbanding kawan, dipercayai dan boleh dijadikan tempat berkongsi suka, duka, masalah, pendapat sehingga dalam satu keadaan boleh jadi sahabat. Teman ialah perantaraan antara kawan dan kenalan. Sahabat = hubungan terlalu rapat dan akrab berbanding teman, sangat teguh sehingga semua masalah boleh dikongsi bersama, paling sukar untuk ditemui, setia, perihatin dan sanggup berkorban kerana persahabatan. Sahabat adalah orang yang memiliki rasa tanggungjawab terhadap diri kita, tetapi tidak memiliki hubungan darah. Dalam erti kata lain, sahabat bukan terdiri daripada adik-beradik tetapi berupaya mewujudkan hubungan yang mirip hubungan persaudaraan antara adik-beradik. Sahabat adalah orang yang banyak memberi manfaat dan kebaikan kepada kita, dan kita juga begitu.Sahabat adalah seorang yang setiakawan, boleh membantu apabila kita berada di dalam kesusahan, meredakan kesedihan ,menghilangkan kebimbangan dan sanggup berjuang demi kebaikan kita. Sahabat adalah orang yang mampu menyimpan rahsia dan keaiban kita. Mereka akan sentiasa melindungi kita.Sahabat tidak semestinya memiliki minat atau pendapat yang sama dengan kita, tetapi mereka akan sentiasa ada apabila kita memerlukannya. Sahabat adalah orang yang membuatkan berasa selamat apabila mereka ada bersama-sama, sebab mereka adalah orang yang sangat setiakawan. Sahabat adalah orang-orang yang sangat menyayangi kita.Sahabat kadangkala adalah penjaga, pelindung dan semangat mereka akan sentiasa ada bersama kita.
Sejak kebelakangan ni, saya keliru, keliru dan keliru! Siapa kawan saya? Siapa teman saya? Siapa sahabat saya? Kalau difikirkan kembali entah berapa ramai kawan yang kita temui dalam hidup ini tetapi tidak menjadi sahabat. Untuk mengenali seseorang itu sebenarnya mengambil masa yang lama tetapi ada juga diantara kita yang mudah mempercayai seseorang walaupun hanya beberapa jam sahaja bertemu. Kata-kata kawan makan kawan selalu kita dengar tetapi saya percaya kita tak pernah bertemu dengan kata-kata sahabat makan sahabat. Tapi kadang kadang bila ada benda yang berlaku diantara kita yang membuatkan kita rasa macam macam pasal kawan kita. Kadang kadang perangai pelik kawan kita, mulut kawan kita yang kita rasa tak tahan kadang kadang. Ini perkara biasa right? Dan benda yang kadang kadang kita buat tapi kita tak perasan benda tu menyakitkan hati kawan kita benda tu buat kawan kita rasa meluat, benci dan apa apa la perasan yang negatif. 

Sekian disini sahaja dari saya Amira Abdullah. Okay amik masa 3jam untuk tulis pasal entri kali ni. Dikesempatan ini, saya Amira Abdullah ingin berterima kasih kepada SAHABAT saya iaitu Nur Athira bt Yahaya & Nur Fatihhah bt Satari kerana terlalu banyak memberi nasihat kepada saya. Terima kasih sangat sangat, Actually mereka ini adalah roomate saya :) Thanks a lot Tyra dan Tyha! I love you so much much much and much! XOXO :*
Lots of love, Mieprosa!
Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment