Monday, January 27, 2014

Malaysia Bakal Jadi Negara 4 Musim Tidak Lama Lagi?


Kebanyakan media sosial dan blogger kini sibuk memperkatakan fenomena pelik yang berlaku dunia dan didakwa sebagai tanda awal kiamat. Negara beriklim tropika dan panas mula menerima kesan akibat perubahan cuaca mendadak pada tahun ini dan sebahagian kawasan seperti Mesir serta Vietnam turut dilitupi salji tebal.


Perubahan magnet pada kerak bumi menyebabkan Kutub Utara bergerak dengan lebih cepat ke arah Siberia untuk berada pada kedudukan 40 darjah.

Beberapa kajian didapati pergerakan itu berlaku semakin laju iaitu pada jarak 42km sebulan dan dianggarkan berganjak sebanyak 2 km sehari pada 2013. Ia merentasi garisan Khatulistiwa untuk berada pada kedudukan 40 darjah di selatan.

Jika keadaan itu berlaku, seluruh permukaan bumi berkemungkinan akan berubah seperti dipaparkan dalam filem sains fiksyen berjudul '2012' Masih ingat kah lagi?

Paling memeranjatkan, kawasan Amerika Selatan terutamanya Brazil didakwa akan menjadi Kutub Utara manakala India menjadi Kutub Selatan.

Bagaimana dengan nasib Malaysia? Ia dikatakan akan membeku dan berada sebaris dengan India, sekali gus meletakkan garisan Khatulistiwa berada di Antartika.


Bandar pesisir pantai bakal tenggelam dan Australia Barat dipercayai turut mengalami nasib sama serta setengah negara mengalami waktu siang atau malam lebih panjang. 

Fenomena medan kutub bumi menyonsang dikhuatiri mengakibatkan bencana alam lebih dahsyat seperti taufan, gempa bumi dan letusan gunung berapi.

Selain itu, ia juga akan memberi kesan besar kepada ekosistem dan migrasi haiwan yang selama ini bergantung kepada perubahan musim dan iklim di sesuatu kawasan.

Medan magnet bumi juga akan menjadi lemah dan terdedah kepada fenomena ribut suria serta sinaran kosmik iaitu partikel bertenaga tinggi dan gelombang elektromagnet dari angkasa lepas.


Pergerakan kutub memang sedang berlaku dan ia boleh dilihat menerusi kejadian bencana alam yang didakwa berpunca daripada pemanasan global dan perubahan iklim secara mendadak sejak akhir-akhir ini.

Pelbagai teori didedahkan menyebabkan saintis menganggarkan medan magnet akan menyonsang dalam tempoh dua tahun lagi berdasarka pergerakan kutub yang semakin laju.

Sumber : SinarHarian, billyinfo.blogspot.com, amekaw.com/10 comments:

 1. agaknya dalam tempoh 40 tahun lagi kot Malaysia akan ada 4 musim..

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. Sejuk sgt kadang kadang tak best hihi

   Delete
 3. Wallah'waklam. Bayangkan kalau salji turun dan effect kat kita apa? Maybe ramai yg mati memandangkan Malaysia mengalami perubahan iklim dan badan kita juga perlu adapt kpd new surrounding, include shelter. So, bnyak perubahan yg bakal berlaku, Mintak jauh la.

  ReplyDelete
 4. Replies
  1. Panas sangat pulak tu, banyak minum air suam :D

   Delete